Stadion

Osnovni podaci

Stadion u Maksimiru službeno je otvoren 5. svibnja 1912. godine. Naravno, do danas je nekoliko puta preuređivan. U jesen 1997. na istočnu i južnu tribinu postavljena su sjedala. Prigodom "face liftinga", koji je izveden 1998.  srušena je stara sjeverna tribina. Na njezinom mjestu izgrađena je nova, komfornija tribina, kapaciteta 10 965 mjesta.

Novi "sjever" tako od 1998. krasi i 15 000 kvadratnih metara 200 metara dugačke, ostakljene zgrade s poslovnim prostorima koja gleda na Maksimirsku cestu. Uz sjeverno, tijekom renoviranja srušeno je i "istočno stajanje". Sve u skladu s propisima UEFA-e, prema kojima mjesta za gledatelje na stadionima moraju biti isključivo - sjedeća. U kolovozu 1999., uoči otvaranja 2. Svjetskih vojnih igara, završena je i obnova zapadne tribine s 12 600 sjedala te 718 mjesta u VIP-etaži (predsjednička i jos osam loža, te 18 "boksova"). Time je obavljena većina, ili oko 80% predviđenih radova, te trenutačni kapacitet stadiona iznosi 40 000 mjesta. Kako bi se gledatelji na tribinama osjecali što ugodnije, na tribinama su postavljene i nove stolice u klupskoj, plavoj boji.
Maksimirski stadion podvrgnut je u lipnju 2011. godine velikoj adaptaciji. Iako su mnogi ovaj potez nazivali samo kozmetičkim uljepšavanjem, stadion je doživio nekoliko ozbiljnih ''popravaka''. Tako je u nešto više od mjesec dana postavljen novi grijani travnjak ispod kojeg se nalaze tisuće drenažnih cijevi, cijevi za grijanje i sustav za automatsko navodnjavanje, na atletsku stazu je postavljena plava umjetna trava, a cigleni zidovi ispod tribina prekriveni su platnima. Ujedno je postavljeno 38.000 novih sjedalica, obnovljeni su sanitarni čvorovi ispod svih tribina, izgrađen je posebni prostor za osobe s invaliditetom, uređeni su press prostor i novinarske lože, adaptirana je nova vip loža. Stadion je tako postao i vizualno atraktivan, obojane su sve stepenice i ograde, a na Istoku, Sjeveru i Zapadu bijelim je sjedalicama ispisan natpis ''gnk dinamo''.

Stadion Maksimir danas


Gledatelji su smješteni na četiri tribine s oznakama sjever, istok, zapad i jug. Sva mjesta su sjedeća, te na stadionu nema stajaćih mjesta za gledatelje. Daljnjom rekonstrukcijom predviđeno je natkrivanje dijela tribina.
Nenatkrivena sjedeća mjesta na tribinama:
  • Gornja sjeverna tribina:  4.765 sjedeća mjesta
  • Donja sjeverna tribina: 5.159 sjedeća mjesta
  • Gornja zapadna tribina: 6.327 sjedeća mjesta
  • Donja zapadna tribina: 6.450 sjedeća mjesta
  • Istočna tribina: 9.563 sjedeća mjesta
  • Južna tribina: 4.188 sjedeća mjesta
Ukupno nenatkrivenih mjesta: 36.452
Natkrivena sjedeća mjesta na tribinama:
  • Lože gornje zapadne tribine: 716 sjedeća mjesta
KAPACITET: 37.168 sjedeća mjesta

Stadion detaljno

Stadion Detaljno - KLIKNI ZA UVEĆANJE

Zapad

Zapadna tribina ima 20 ulaznih vrata ukupnog kapaciteta oko 13000  gledatelja. Na gornju se tribinu ulazi kroz dva odvojena tornja, koji se nalaze ispod tribine. U ulaznim tornjevima nalaze se i liftovi (4 lifta s kapacitetom 48 osoba u jednoj vožnji) predviđeni za ulazak u VIP prostore, odnosno lože. Do parkirališta za zapadnu tribinu postoji i prilazna dvosmjerna cesta s južne strane iz Budakove ulice, kao i prolaz od Maksimirske ceste iz smjera ulice Svetice, odnosno od spomenika sportašu. Taj kolni ulaz koristimo kao pješački prolaz, a u slučaju nužde i kao vatrogasni put.

Istok

Ulazi se sa sjeverne stane, iz Maksimirske ceste i južne strane iz Jakićeve ulice. S Maksimirske ceste postoji jedan službeni ulaz i 6 vrata, kao i pomična vrata, koja se u cjelosti otvaraju prije kraja utakmice i dovoljno su široka kako bi omogućila nesmetan izlaz prema Maksimirskoj ulici.

Sjever

Na tribinu sjever postoje tri ulaza s Maksimirske ulice s ukupno 10 vrata, kapaciteta oko 10000 gledatelja. Na donji i gornji dio tribine vode dva stubišta. Donji dio tribine osiguran je od padanja ili iskakanja gledatelja s dvije ograde. Prostor između ograda dodatno se osigurava s redadrima i prohodan je u slučaju nužde i za druge službe ( hitna pomoć, vatrogasci, policija…)

Jug

Tribina ima dva prilaza, te se punjenje i pražnjenje tribine jug događa s dvije pozicije, s Budakove i iz Jakićeve ulice. Na tribinu se dolazi kroz dva ulaza, a svi su prolazi, stubišta i vrata na tribini obojeni žarkožutom bojom. Tribina jug obično se koristi za gostujuće navijače. Tribina jug čeličnim je ogradama podijeljena u 6 manjih, ravnomjernih područja, te se gledatelji mogu kvalitetno odvojiti jedni od drugih.

Kako do stadiona

Osobnim automobilom

Stadion se nalazi u sjevero-istočnom dijelu grada, nasuprot najvećeg gradskog parka, Maksimira, te u istoimenom dijelu grada - Maksimir. Do stadiona se automobilom dolazi iz Maksimirske ili Zvonimirove ulice. Pristup s autoceste je vrlo jednostavan, a na karti možete vidjeti smjerove dolaska. Za vrijeme velikih utakmica (derbija HNL-a, međunarodnih utakmica…) preporučujemo korištenje gradskog prijevoza

Tramvajem

Tramvaji Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET-a) dovest će vas gotovo do samih ulaza na stadion. Do stajališta na maksimirskoj ulici voze tramvaji broj 4, 11, 12 i 7, a do stajališta na Sveticama tramvaji broj 1, 17 i 9. Na karti ZET-a možete pronaći detaljan popis tramvajskih i autobusnih linija.

Organizacija velikih manifestacija
Na Maksimirskom stadionu, osim utakmica, održavali su se i neki od najpoznatijih koncerata u Hrvatskoj. 1990. godine na njemu je, u sklopu velike „Sound and Vision“ turneje gostovao i David Bowie, Marko Perković Thompson, a posljednji veliki koncert 2 dana za redom održali su jedna od najpopularnijih svjetskih grupa U2.
Poseban ugođaj nude ekskluzivni prostori na stadionu, loža Maksimir i Plavi salon, koji se mogu koristiti za proslave i poslovne skupove. Loža Maksimir s istočne strane gleda na maksimirski travnjak, a sa zapadne se strane pruža jedan od najljepših pogleda na grad Zagreb. Prostori su vrhunski opremljeni i raspolažu sa svom opremom potrebnom za organizaciju velikih poslovnih ili zabavnih skupova.